DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Azerbaycan Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1954 yılında kurulmuştur. Fakültenin kuruluş amacı, Cumhuriyet halkına yüksek nitelikli doktor ve diş hekimleri sağlamaktır.
Stomatoloji uzmanlığı – popülasyondaki diş hastalıklarının prevalansını, etiyolojisini ve patogenezini inceleyerek, hastalıkların tedavisini ve rehabilitasyonunu sağlar, diş hastalıklarını azaltmaya hizmet eden önleyici tedbirleri hazırlar ve organize eder. Bu aynı zamanda nüfusun sağlığının korunmasına, çalışma kapasitesinin ve yaşam kalitesinin artırılmasına hizmet etmektedir.
Fakülte Bilim Kurulunun oluşumu 34 kişiden (13 profesör, 15 doçent, 2 asistan ve 4 öğrenci) oluşmaktadır. Fakültenin faaliyetleri Bilimsel Konseyi ve başkanı – dekan tarafından yönetilir. Dekanlık ve Akademik Kurulun çalışma planı Rektör tarafından onaylanır. Çalışma planı, fakültenin faaliyetlerini yansıtan tüm konuları içerir.
Fakülte 6 bölümden oluşmaktadır ve “Doktor” Eğitim Spor Kulübü:
1. Ortopedik Stomatoloji Anabilim Dalı – bölüm başkanı: ted, prof. Panahov NA
2. Ağız ve çene-yüz cerrahisi bölümü – bölüm başkanı: prof. Rahimov C.R.
3. Çocuk diş hekimliği bölümü – bölüm başkanı: eski, prof. RQ Aliyeva
4. Tedavi Diş Hekimliği Anabilim Dalı – bölüm başkanı: ted, prof. Pashayev A.Ch.
5. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Panahian VM
6. Yabancı diller bölümü – bölüm başkanı: prof. Mammadova Z.Ş.
7. “Tabib” Eğitici Spor Kulübü – Kulüp Başkanı: Prof. Kabirlinski K.A.
AĞIZ VE ÇENE CERRAHİSİ BÖLÜMÜ
Azerbaycan Tıp Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nın (önceki adıyla Cerrahi Stomatoloji Anabilim Dalı) tarihi 1956’da başlar. 1956’dan bu yana, tek diş hekimliği bölümü, farklı profillere sahip üç bağımsız bölüme (terapötik, ortopedik ve cerrahi diş hekimliği bölümleri) bölünmüştür.
Bölümün ilk müdürü, onurlu bir bilim adamı olan profesör Gülbala Rahman oğlu Gurbanov’du (1896-1976). O dönemde operatif cerrahi ve topografik anatomi bölümünün başkanı olarak görev yapan G. Gurbanov, 1956’dan itibaren yedek olarak cerrahi stomatoloji bölümünün başına atandı. Azerbaycan diş hekimliğinde cerrahi yönün oluşmasının G. Gurbanov’un 1936 yılında “Deneysel koşullarda konservatif diş hekimliği” konulu bilimsel çalışmasına bağlı olduğu söylenebilir.
Bölümün faaliyete geçtiği dönemden itibaren Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri ile birlikte Tıp ve Korunma, Çocuk Hastalıkları ve Sıhhi Hijyen Fakültesi öğrencilerine cerrahi stomatoloji konusu öğretilmiştir. O zaman, bölümün öğretim kadrosunda profesör G. Gurbanov, doçent J. Mammadov ve asistan M. Guliyeva-Alakbarova vardı. Bölümün ilk klinik üssü Bakü Travmatoloji ve Ortopedi Araştırma Enstitüsü’nde bulunuyordu. 1961 yılında bölüme Semaşko adına Bakü 1 Nolu Şehir Klinik Hastanesi temel alınarak 60 yataklı bir bölüm verildi. Buradaki nüfusa planlı ve acil cerrahi diş bakımı sağlandı. Bölümde o dönemde bilimsel araştırma çalışmaları da yapılıyordu. Bir grup genç uzman (E. Gurbanov, T. Babayev, M. Guliyeva-Alekbarova, A. Huseynov, M. Aliyev) aday tezlerini savundular. 1964 yılında G. Gurbanov, Üniversitenin Operatif Cerrahi ve Topografik Anatomi Anabilim Dalı başkanlığını kendi inisiyatifiyle bırakmış ve hayatının geri kalanını stomatoloji biliminin gelişimine adamıştır.
G. Gurbanov’un 1973 yılında ölümü nedeniyle, bölüm başkanlığı geçici olarak Doçent Dr. Mahbuba Guliyeva-Alekbarova’ya verilmiştir . 1974 yılında bölüm başkanlığına doçent Bakhish Huseyn oğlu Huseynov seçildi. Bu dönemde bölümün bilimsel araştırma çalışmalarının ana yönleri “Yüz-çene ve boyun bölgesinin iltihaplı hastalıkları”, “Trigeminal nevralji”, “Yüz-çene bölgesi kompleks protezleri” sorunları olmuştur. Son konu ile ilgili olarak diş hekimliği alanında çalışan R.Hashimov ve Y.Adigozalov bölümün ortopedi faaliyetinde bulundular.
1977 yılında Cerrahi Diş Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde Çocuk Diş Hekimliği kursu açılmış ve daha sonra bu kurs temel alınarak Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı kurulmuştur.
1978 yılında bölümde ilk kez cerrahi stomatoloji stajı düzenlenmiştir. İlk stajyer doktor, şu anda bölümün başkanı olan Chingiz Rahimov’du. Daha sonra bu uzmanlıkta stajını tamamlayan doktorlar (S. Guliyev, A. Huseynov, S. Bilalov, M. Davudov, I.M. Farzaliyev) cerrahi stomatoloji bölümü ile çalışmalarını kapattılar.
1979 yılında bölüm, Bakü 1 No’lu hastanede yapılan yeniden yapılanma çalışmaları ile bağlantılı olarak yeni yapılan 4 katlı bir binanın 2. katına taşınmış ve burada taban 85 yatağa çıkarılmıştır. Bunlardan 60’ı yetişkinlere ve 25’i çocuklara yönelikti.
1980 yılında Anabilim Dalı Başkanlığına Profesör Tamara Hajibala Gizi Hüseynova seçilmiştir. T. Hüseynova’nın bölüm başkanlığı yaptığı 6 yıl boyunca “Çene kemiği plastiği”, “Çene kistlerinin kemik ikameleri ile tedavisi” konularında bilimsel araştırmalar yapılmıştır.
1986 yılında Tedavi-Profilaksi, Pediatri ve Sıhhi-Hıfzıssıhha Fakülteleri öğrencileri için ayrı bir Stomatoloji kursu düzenlenmiş ve 1988 yılında bu ders esas alınarak Stomatoloji bölümü kurulmuştur.
1986-1987 yıllarında Doçent Dr. Murad Habib oğlu Aliyev geçici olarak cerrahi stomatoloji anabilim dalı başkanı olarak görev yaptı.
1987 yılında bu göreve Moskova’da doktora eğitimini tamamlayan Teymur Esad oğlu Babayev seçilmiştir. Profesör T.Babayev’in liderliğinde geçen 20 yıl boyunca bölümde yeni öğretim materyalleri hazırlanmış ve basılmıştır. Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Y. Yusubov, eğitim programımı kapsayan “Çene-yüz cerrahisi ve cerrahi diş hekimliği” adlı ilk kitabı Azerice olarak yayınladı. Bilim alanında, bölümün ana teması “Çene-yüz bölgesinin doğumsal ve sonradan oluşan kusur ve deformasyonlarının tanı ve tedavisi” idi. Bu dönemde A. Aliyev tıp bilimleri alanında doktorasını anabilim dalında tamamlamış, 8 tıp bilimleri adayı (E. Ahmadov, N. Sultanova, F. Hasanov, E. Farajov, A. Huseynov vb.) bilimsel bir derece almışlardı.
Bölüm çalışanları bilimsel çalışmalarını çeşitli uluslararası etkinliklerde sunmuş, Azerbaycan bilimini tanıtmış ve bu alanda en modern başarılara imza atmıştır.
Tedavide, bölümün doktorları cumhuriyet halkına çene-yüz bölgesinin cerrahi hastalıkları için son derece uzmanlaşmış tıbbi bakım sağladı ve ağır hastalara özel tıbbi bakım sağlamak için sıhhi havacılık tarafından ülkenin uzak bölgelerine gönderildi. Ayrıca 1992-1994 Karabağ savaşı sırasında siperlerden doğrudan hastaneye getirilen 200’den fazla yaralı askere yardım edilmiş, daha sonra restoratif rekonstrüksiyon operasyonları geçirmiş ve çoğunu cepheye döndürmeyi başarmıştır.
2006 yılında bölümün adı Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı olarak değiştirilmiştir.
2007 yılında bölümün sonraki başkanının seçiminde bu göreve bölümün profesörü Cengiz Rahim oğlu Rahimov seçilmiştir. Bölüm, eğitim, bilim ve tedavideki temel ilkeleri dünyanın önde gelen üniversitelerine göre uygulayarak çalışmalarını sürdürmüştür. Böylece öğretimde – Üniversitede Bologna sisteminin uygulanmasıyla bağlantılı olarak Müfredatın uluslararası gerekliliklere uyarlanması, elektronik versiyonlarda raporların ve seminerlerin sunumu; bilimde – yetkili bilimsel yayınların referans indeksine göre bölüm personelinin bilimsel faaliyetinin değerlendirilmesi; Kafatası ve çene-yüz kemiklerinde ortognatik cerrahi, mikrocerrahi, endoskopik cerrahi, distraksiyon osteogenezisi, rekonstrüktif ve plastik cerrahi uygulamalarına dünya düzeyine uygun olarak çalışanların bilimsel ve pratik olarak hazırlanması, Cumhuriyet halkına en modern tedavi yöntemleri kullanılarak bakım sağlanması yönüne gidilmiştir. Anabilim dalının ana bilimsel konusu olan “Çene-yüz bölgesinde restoratif, düzeltici ve septik cerrahide etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi” onaylanmıştır. Tıp bilimlerinde doktorasını anabilim dalında E. Ahmadov ve 10 kişi (S. Bilalzadeh, M. Davudov, M. Aliyeva, A. Yusubov, R. Ibrahimov, E. Aliyev, I. Farzaliyev, T. Guliyev) tamamlamıştır. , vb.) ) tıp bilimlerinde aday tezlerini savundular.
Uluslararası ilişkiler kullanılarak ABD, Almanya, İsrail, Türkiye ve Rusya’dan tanınmış uzmanlar Cumhuriyet’e davet edilir, raporları düzenlenir ve Üniversite kliniğinde mesleki deneyim uygulanır. Bölümün artan itibarını teyit eden bir faktör olarak, yabancı ülkelerden ileri düzey ders almak isteyen yabancı uyrukluların sayısındaki artış kaydedilebilir.
2014 yılında Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Azerbaycan Tıp Üniversitesi cerrahi profil bölümleri için yeni inşa edilen ve en modern ekipmanlarla donatılmış olan Öğretim-Cerrahi Kliniğinin 8. katına taşınmıştır. Yatan hastalara hizmet veren 24 yataklı bir bölümün yanı sıra, öğretim, sınıflar, profesör-öğretmen, baş laboratuvar teknisyeni, asistan, doktora öğrencileri ve ayrı bir bölüme ayrılmış ameliyathaneler için 90 kişilik amfi bulunmaktadır. Ancak öğrenciler Azerbaycan Tıp Üniversitesi Diş Kliniği 1. katında faaliyet gösteren ağız cerrahisi bölümünde ayakta tedavi gören hastalara verilen hizmetleri yakından tanıyabilirler.
Bölümde eğitim-öğretim çalışmalarının organizasyonunda halen 2 profesör, 5 doçent, 14 asistan, 14 laboratuvar başyardımcısı görev almaktadır.
ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜ
Çocuk diş hekimliği anabilim dalı 1987 yılında kurulmuştur. Bölüme doçent R. Hashimov başkanlık etti. 1998’den beri bölümün başkanlığını Profesör Rena Aliyeva yürütmektedir. Bu yıllarda çocuk diş hekimliğinin tüm alanlarında bilimsel araştırma çalışmaları yapılmış ve anabilim dalında tezler savunulmuştur. Bölüm çalışanlarının başarıları Azerbaycan’da çocuk diş hekimliğinin gelişmesine hizmet etmiştir. 2009 yılında Prof. Çocuklarda diş hastalıkları” ve “Çocuklarda mukus kış ağız hastalıkları”
ANT Yurtdışı Eğitim | Yurtdışı Eğitim Danışmanlık | 0 322 352 01 01